Portal Pogrebi.info priporoča

Odbor pogrebnih dejavnosti

Poslovilni govor

 

Življenje vsakega posameznika je polno, konča pa se v trenutku in v bolečini onemimo. Pa je prav, da se ob zadnjem slovesu spomnimo pokojne osebe in se z besedami sprehodimo po njegovi ali njeni življenjski poti. Prav vsakdo je doprinesel v svet nekaj dobrega in zapustil sled v naših srcih in morda potomcih. Poslovilni govor je priložnost, da obudimo in počastimo spomin na tiste, ki jih med nami ni več.

 

Poslovilni govor lahko sestavijo in preberejo:

    • svojci, prijatelji, sodelavci 
    • oseba, ki se s tem poklicno ukvarja (govornik) ali predstavnik verske skupnosti

 

 -  Lepo je, če je govornik svojec, vendar pa je za žalujoče svojce pisanje in branje čustveno zelo naporno opravilo. Govor, ki ga pripravijo domači bo izrazil tisto, kar želite povedati, v vašem stilu in z vašimi besedami. Tak govor je iskren in je lahko tudi preprost. Včasih so spomini bližnjih omejeni na določen čas, ki so ga preživeli s pokojno osebo. V govoru je lahko poudarek na tem obdobju, prav pa je, da se spomnimo tudi drugih dimenzij življenja, ki jih je oseba doživela. Srca svojcev se bodo napolnila s ponosom, če bodo spregovorili sodelavci, ki bodo v svojem, lahko kratkem prispevku poudarili dosežke pokojne osebe v poklicnem življenju. Pokličite bivše sodelavce in jih prosite za nekaj besed v slovo. 

 

Zgodi se, da svojci sestavijo govor, pa ga nihče ne zmore prebrati. Nihče ne pričakuje, da boste govor povedali ali prebrali brezhibno. Vsi bodo razumeli, če ostanete brez glasu ali če vas oblijejo solze. Morda boste povedali kaj drugače, kot ste si pripravili. Ne morete zgrešiti, če vaš govor pride iz srca. Nekaterim pomaga praktičen nasvet,  da imate za branje rezervno osebo, ki lahko vskoči na pomoč govorniku. Že sama misel na to daje govorniku več samozavesti in moči. Lahko pa branje zaupate poklicnemu govorniku.

 

-  Lahko se odločite, da poslovilni govor sestavi in prebere govornik, ki se s tem poklicno ukvarja. S tem bo bližnjim svojcem prihranjeno nekaj dela in žalostnih trenutkov. Govornik bo življenje pokojne osebe orisal s svojimi besedami, ki so lahko po eni strani bolj bogate in trenutku primerne, po drugi strani pa je možno, da stil govora ne bo vedno v skladu s karakterjem pokojne osebe. Zato je pomembno, da se z govornikom natančno dogovorite o vsebini govora, o stilu in dolžini govora. Dogovorite se, da govor pravočasno dobite na vpogled in se po potrebi dogovorite za popravke.

 

Naslovi govornikov

Naslove profesionalnih piscev in govornikov vam bodo posredovali v pogrebnih podjetjih, lahko pa se obrnete na spodnji naslov:

 

 

Ste v zadregi, kako napisati pogrebni govor?

 

Potrebujete nekoga, ki bi žalni nagovor na pogrebni slovesnosti prebral?

 

Morda ste ravnokar izvedeli pretresljivo novico o izgubi znanca, prijatelja ali sorodnika

in bi želeli  izraziti svojcem več kot le: »iskreno sožalje…« ?

 

Izognite se nepotrebnim skrbem in neprijetnim zadregam.

Pokličite in se dogovorite za kakovostno besedilo.

V vašem imenu napišemo in po potrebi preberemo pogrebni govor na pogrebni slovesnosti.

 

Skupina Ptica,
Marjeta Meta Reberšek s.p.

040 / 560 586
031 / 822 884

 

Vabimo vas, da obiščete našo spletno stran: Skupina ptica