Portal Pogrebi.info priporoča

Odbor pogrebnih dejavnosti

Ste obiskovalec številka:

Sedmina

Na pogostitvi po pogrebu ali sedmini se zberejo svojci, prijatelji in znanci pokojne osebe. Običajno svojci povabijo najbližje svojce in tiste, ki so prišli od daleč. To je kljub žalostni priložnosti  lep običaj, saj si žalujoči izmenjajo misli in spomine o pokojni osebi. Utrjujejo se medsebojne vezi. Pogovor  in druženje pomaga  žalujočim v težkih trenutkih.

 

Še nekaj praktičnih napotkov

 

  • Ker ne moremo povabiti prav vseh udeležencev pogreba ampak običajno le najbližje sorodstvo in prijatelje, je dobro v naprej pripraviti seznam povabljencev. Okvirno število gostov je potrebno navesti tudi ob rezervaciji gostilne oz. ob naročilu pogostitve. Običajno se sedmina pripravi v gostilni ali pa tudi doma.
  • Obvestite povabljene v naprej (po telefonu, pošti), saj je zelo neprijetno vabiti po pogrebu. Prav tako povabljene obvestite o lokaciji in uri, saj je prav tako neprijetno po pogrebu vsakemu posebej  razlagati podrobnosti.
  • Če želite in v žalostnih trenutkih to zmorete, se lahko na sedmino pripravite, vzamete na sedmino nekaj fotografij ali podobnih predmetov, ki jih lahko razdelite povabljenim ter  tako poskrbite za spomin na pokojno osebo.

Seznam gostiln v Sloveniji:
http://www.mojagostilna.com/

Gostilne v Ljubljani: